Kitaplık2019-02-27T01:31:22+03:00

Kitaplık

Seçkiler (2019, Ekim)

Yazar: |31 Ekim, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Ekim ayı seçkisinde psikoloji, sosyoloji, etnomüzikoloji alanlarında ortaya konmuş birer eser, bir denemeler derlemesi ve bir padişah dönemi müzik tarihi incelemesi eklenen kitaplığımıza göz atıyoruz. Dönemin müzik yaşantısına ilişkin önemli tespitlerin sunulduğu Fatih Sultan Mehmed Döneminde Mûsikî ve Şems-i Rûmî’nin Mecmûa-i Güfte’si, haftalık bir dergi için kaleme alınan denemelerin kitaplaştırılmış hâli olan Müzik Kültür Dil, ülkemizde müzik psikolojisi alanındaki az sayıda çalışmadan biri olan Müzik Beğenisinde Yapısal Faktörler Üzerine Kişilik, Duygular ve Tercihler – Derleme Yazılar, bestecinin yaşamının alışılandan farklı bir yaklaşımla ele alındığı Mozart - Bir Dahinin Sosyolojisi üzerine, alanın ilgililerine yol göstemek amacıyla hazırlanan Etnomüzikolojide Temel Kavramlar kitaplıkta yer buluyorlar.

Seçkiler (2019, Eylül)

Yazar: |25 Eylül, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Bu ay Türkiye'deki azınlık halkların müziklerine ilişkin iki kitabın yanı sıra müzik estetiği üzerine bir çalışma, bir inceleme ve hatırat, bir sempozyum bildirileri yayını kitaplığımızda yer buluyorlar. İstanbul'da Mûsevi halkının yaşantısını müzik üzerinden ele alan Mixing Musics, kayıt teknolojisinin erken dönemlerindeki ürünlerin sunumuyla zenginleştirilen İzmir Rumlarının Müziği, karşılaştırmalı bir inceleme olan Nietzsche'nin Müzik Üzerine Düşüncüleri, geçtiğimiz nisan ayında İstanbul Teknik Üniversite'sinde gerçekleşen Uluslararası Müzik ve Bilimler Sempozyumu Bildirileri, 20. yüzyılın önemli Türk müziği bestekârının bizzat kendi kaleminden çıkan hatıralarının konu edildiği Refik Fersan ve Hatıraları sonbaharın ilk seçkisinde bir araya geliyorlar.

Seçkiler (2019, Temmuz)

Yazar: |31 Temmuz, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Temmuz ayında kitaplaştırılmış konferans, seminer, rapor, makale dizileri ile bir nota külliyâtından oluşan seçkimizi kitaplığımıza ekliyoruz. Toplumsal ve edebî bir müzik eleştirisi olan Müzikal Nakışlar, besteciliğin estetik bir değerlendirmesi niteliğinde Altı Derste Müziğin Poetikası, Cumhuriyet Dönemi'nde ilk konservatuvarın kurulmasına rehberlik eden Hindemith Raporları, disiplinler arası bir köprü kurmayı hedefleyen Müzik Üzerine Düşünmek, vefatının 100. yılına istinâden özenle tashih edilerek hazırlanmış Tanbûrî Cemil Bey Nota Külliyâtı bu ayın seçkisini oluşturuyorlar.

Seçkiler (2019, Haziran)

Yazar: |28 Haziran, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Haziran ayı seçkisinde edvâr geleneğine örnek iki eser, İslâm dünyasında müzik teorisinin temellerinden sayılabilecek bir eserin çevirisi, bir bibliyografik çalışma ve bestecilik kavramını incelemek üzere kaleme alınmış bir kitabı kitaplığımıza ekliyoruz. İbn Sînâ’nın Kitâbü’ş-Şifâ’sında yer alan Cevâmi’u İlmi’l-Mûsîkâ adlı altı makalenin çevirisini konu edinen Mûsikî – İbn Sînâ, 'iş erbabı' okulun temsilcilerinden Kadızâde Tirevî'nin eserini inceleyen Tirevi'nin Mûsikî Risalesi, edvâr geleneğinin son halkası olarak da nitelenebilecek Hâşim Bey Mecmuası – Edvâr, Osmanlı Bilim Literatürü Tarihi serisinin dördüncü kitabı olan Osmanlı Mūsīkī Literatürü Tarihi, bestecilik ve müzik yazımını sosyal bağlamda ele alan Bestecinin Dünyası – Ufuklar ve Sınırlar bu ay sizlerle buluşuyorlar.

Seçkiler (2019, Mayıs)

Yazar: |31 Mayıs, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Bu ay Türk müziğine katkı sağlamış iki önemli şahsiyetin hayatlarından yola çıkarak yayına hazırlanan iki eser, kanun sazı üzerine yapılmış bir alan araştırması ve betimsel araştırma, bir edvâr incelemesi ve bir rehber kitapla seçkimizi sunuyoruz. Merhumun ardında bıraktığı arşivin incelenmesi sonucu literatüre kazandırılan Musikinin Asrî Prensi Ali Rifat Çağatay, dönemin müzikal yaşantısına yakından bakmayı sağlayan Bir Kültür Savaşçısı Dr Osman Şevki Uludağ – Musiki Yazıları, Sovyet kültür politikalarının Ermenistan'daki makamsal müziği nasıl şekillendirdiğini bilhassa kanun sazı üzerinden anlamamıza yardımcı olan Sovyet Ermenistanı’nda Kanun Müziği ve Haçatur Avetisyan, 18. yüzyılın önemli müzik kuramı eserlerinden sayılan bir risalenin incelendiği Tanburî Küçük Artin – A Musical Treatise of the Eighteenth Century, modern araştırmacılara rehberlik edebilecek nitelikteki Ethnomusicology – A Very Short Introduction ilkbaharın son seçkisinde kitaplığımıza ekleniyorlar.

Seçkiler (2019, Nisan)

Yazar: |14 Nisan, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Nisan ayı seçkisinde Türk müziği nazarîyâtına ve edvâr geleneğine ilişkin çeviriyazılar ile incelemeler içeren iki eser, bir ansiklopedi çalışması, Türk müziğinin farklı etnik kültürlerin müziğiyle etkileşimini sosyal ve akademik çerçevede ele alan iki araştırma bulunmaktadır. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında yayınlanan Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler, Afyonkarahisar kültürünün çeşitli başlıklar altında incelendiği Afyonkarahisar Sanat ve Müzik Ansiklopedisi, edvâr geleneğinin yenilikçi bir yaklaşımla buluşmasının ürünü olan ve Kantemiroğlu Edvârı olarak da bilinen Kitābu ‘İlmi’l-Mūsīkī ‘alā vechi’l-Ḥurūfāt, Kırşehirli Edvârı olarak adlandırılan risâleyi de içeren Ankara Millî Kütüphane arşivindeki 131 numaralı yazmanın incelenmesi ve mevcut diğer nüshalarıyla karşılaştırılmasını konu edinen 18. Yüzyıl Osmanlı/Türk Müziği Çalışmaları – Mûsikî Risâleleri bu ayın seçkisinde sunulan eserlerdir.

Seçkiler (2019, Mart)

Yazar: |7 Mart, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

İlkbaharın ilk seçkisinde tarihî değeri olan iki eserin incelemesini, müzik üzerine ilâhiyat alanında yapılmış bir çalışmayı, bir yaşam öyküsünü ve müzik-matematik ilişkisi ekseninde hazırlanmış teknik bir çalışmayı kitaplığımıza dâhil ediyoruz. Edvar geleneğinin ilk halkasının incelendiği Safiyüddin Abdülmü’min Urmevî ve Kitâbü’l-Edvârı, İslam'da müziğin hükmünün sorgulandığı İslam Açısından Müzik ve Semâ, X. yüzyılın önemli düşünce topluluğunu ve müzik hakkındaki görüşlerini inceleyen İhvân-ı Safâ’da Müzik Düşüncesi, sesleri riyâzî yöntemlerle izah eden Müzik Aritmetiği ve Ses Sistemleri, üstâdın oğlu tarafından kaleme alınan Tanbūrî Cemil’in Hayâtı bu ay meraklıların ilgisine sunuluyorlar.

Seçkiler (2019, Şubat)

Yazar: |6 Şubat, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Kitaplığımızda bu ay alanlarında öncül üç yabancı kaynağa ve Türk Müziği'ne dair bir çalışmaya yer vermekteyiz. Müzikbilimcilere rehber olacak nitelikteki "Introduction to Musicology" ve "Foundations of Music History", alan araştırmasına dair ilgi çekici makaleler içeren "Shadows in the Field", Cumhuriyet Öğretmeni Halil Bedi Yönetken'in notlarından yayına hazırlanan Folklor Dersleri adlı kitaplar Şubat ayı seçkisini oluşturuyorlar.

Seçkiler (2019, Ocak)

Yazar: |6 Ocak, 2019|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Yeni yılın ilk seçkisinde Türk Müziği'ne ilişkin yayınların yanı sıra müzik-politika ve müzik-ekonomi ilişkilerini irdeleyen iki eser de yer almakta. 2017 yılının sonunda gerçekleşen Arel Sempozyuzmu Bildirileri, Nâsır Abdülbâkî Dede'nin Sultan III. Selîm'in desteğiyle kaleme aldığı Tedkîk ü Tahkîk, Rauf Yekta Bey'in Lavignac Ansiklopedisi için yazdığı "La Musique Turque" monografının çevirisi, Fırat Kutluk'un 21 yıl sonra güncelleyerek yeniden yayına hazırladığı Müzik ve Politika, Jacques Attali'nin müzik-ekonomi-toplum ilişkisini incelediği Gürültüden Müziğe bu ay siz okuyucularımızla buluşuyorlar.

Seçkiler (2018, Aralık)

Yazar: |6 Aralık, 2018|Kategoriler: Güncel, Kitaplık|

Bu ay Türk Müziği ve sosyal bilimler alanında yazılmış kıymetli eserlerden oluşan bir seçkiyi sizlere sunuyoruz. 100. ölüm yıldönümünde Tanbûri Cemil Bey’i anmak üzere yayına hazırlanan makaleler bütünü, Erken Cumhuriyet dönemi müzik politikalarının ilk kez sosyolog gözüyle incelendiği Mûsiki İnkılâbı'nın Sosyolojisi, edvar geleneğinin tümel bir yaklaşımla ele alındığı Bin Yılın Mirası, Türk Müziği alanındaki ilk biyografi çalışmalarından sayılan Esâtîz-i Elhân ve sosyal bilimlerde akademik yazım ilkelerinin konu edildiği Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi kitaplığımızda yerlerini alıyorlar.