Musikiye Dair2019-02-27T01:32:27+03:00

Musikiye Dair

Ferid Alnar’ın Kütüphanesinden…

Yazar: |10 Kasım, 2019|Kategoriler: Güncel, Musikiye Dair|

Bu yazıda; Türk beşleri arasında gösterilen, Türk Makam Müziği’nin önde gelen bir virtüözü olması bakımından Türk müzik tarihinde çok önemli bir yere sahip olan besteci, kanun virtüözü, orkestra şefi Hasan Ferid Alnar'ın eşi Sevin Alnar’ın 2017 yılında vefatından sonra Alnar’ın kütüphanesinin düzenlenmesi sırasında bize ulaşmış olan basılı eserler ele alınmıştır. Söz konusu eserlerin, Alnar’ın hayatı boyunca edindiği arşivin ne kadarını oluşturduğu elbette bilinmemektedir. Ancak kesin olarak bilinmese de elimize ulaşan eserlerin incelenmesinin; onun öğrencilik, sanatçılık ve orkestra şefliği yıllarında müzik literatürüne bakış açısını anlamak bakımından önem taşıdığı düşünülmektedir.

Müzikal Belleğin Asırlık İzleri: Selanik Şehrinde Bir Şark Kahvesi (Kafeneion to Anatolikon)

Yazar: |11 Mart, 2019|Kategoriler: Güncel, İzlenimler, Musikiye Dair|

Mekan ve kültür ilişkisini inceleyen etnografik araştırmalar, farklı zaman dilimlerini/geçmişi yansıtan birçok görüngüyle karşılaşmaktadır. Bu görüngülerin anlam kazanabilmesi için araştırmacının farklı mekanlar arasında ''yolculuk'' yapması gerekir. Yaptığım bu çok mekanlı etnografik çalışma da, öngörüldüğü haliyle bir şehrin mekansal belleğinin izini sürdüğüm öznel bir seyahatti. Eski bir Osmanlı şehri Selanik'te edindiğim izlenimler, kentte geleneksel kahvehane ve eğlence kültürünün bir dönüşüm ve adaptasyon süreci geçirerek varlığını sürdürdüğü üzerine. 2017 yılında şehrin merkezinde açılan Şark Kahvesi (Kafeneion to Anatolikon) ise, geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan bu kültürel zincirin devam ettiğinin en önemli göstergesi.

Ahir Zamanların Eğitim İhtiyaç, Değer ve Eğilimlerine “Gelenek” Karşılık Verebilir mi?

Yazar: |18 Mayıs, 2018|Kategoriler: Güncel, Musikiye Dair|

İnsan algılayışı, bilişsel kapasite ve becerisi insanlık tarihi boyunca dönüştü, değişti; dönüşüyor, değişiyor. İnsan tahayyül ediyor, tahayyül ettiklerini tasarlıyor bir yandan; diğer yandan tasarladığı düzen, araç, alet ve dünyalar insanı yeniden ve yeniden tasarlıyor. Bu süreç bin yıllardır böyle devam ediyor. İnsan, tasarladıkça dönüşüyor. Ancak, bu dönüşüm içerisinde, “21. yüzyılın değişen eğitim ihtiyaç, değer ve eğilimleri bağlamında Türk makam müziği eğitiminin bugünü” konulu bir tartışmayı başlatmadan çok önce, tartışıp aşmamız gereken, ama bir o kadar da kemikleşmiş pek çok başka meselemiz var.