Loading Events
This event has passed.

Türk Müziği Akademik Çevresi Bilim-Sanat Etkinlikleri’nin 2021-2022 akademik yılı güz döneminin ilk programı, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Özdemir’in “Türkiye’de Müzik Araştırmalarına Bir İmkan Olarak Ekomüzikoji” başlıklı sunumuyla başlıyor. 30 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 21:00’da gerçekleşecek etkinlik, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Etnomüzikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Demir’in moderatörlüğünde TUMAC Youtube kanalından canlı yayınlanacak.

TUMAC Youtube canlı yayın linki için tıklayınız.

 


SUNUM HAKKINDA
1980’li yıllarda akademide yayılmaya başlayan edebiyat merkezli ekoeleştiri çalışmaları ile eleştirel ya da yeni müzikoloji adı verilen müzikoloji araştırmaları, 2000’li yıllarda ekomüzikoloji adı verilen yepyeni bir çalışma alanını ortaya çıkmasına vesile olmuştur. İnsanın doğayla ilişkisini müzikolojik açıdan ele alan ve sorgulayan ekomüzikoloji çalışmaları, günümüzde bilimsel olduğu kadar aktivist bir çaba olarak sürdürülmektedir. Tüm dünyada yaşanan çevre krizi ve sürdürülebilirlik gibi sorunlara müzikoloji cephesinden cevap bulmaya çalışan ekomüzikologlar, müzikolojinin sınırlarını genişleterek ses ve müzik konularının çevre/doğa bağlamında farklı açılardan ele alınabileceğini ortaya koymuştur. Bu konuşmada, ekomüzikolojinin gelişimi ve çalışma konuları detaylı olarak aktarılacak ve Türkiye’de yapılan müzik araştırmalarında ekomüzikolojik perspektifin nasıl açılımlar sağlayabileceği örnekler üzerinden tartışılacaktır. Bu vesile ile Türkiye’de müzikoloji çalışmalarının tıkanıklığı ve sürdürülebilirliği üzerine güncel değerlendirme yapma imkanı doğacaktır. Konuşma sonrasında doğa ve çevre konulu âşık deyişlerinden örnek icralar yapılacaktır.

 

Doç. Dr. Ulaş Özdemir

1976 yılında Maraş’ta doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat Tasarım Fakültesi’nde (etno)müzikoloji eğitimi aldı. Aynı okulda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 2008 yılında Şu Diyâr-ı Gurbet Elde: Âşık Mücrimî’nin Yaşamı ve Şiirleri (Pan Yayıncılık), 2016 yılında Kimlik, Ritüel, Müzik İcrası: İstanbul Cemevlerinde Zakirlik Hizmeti (Kolektif Kitap), 2017 yılında Senden Gayrı Âşık mı Yoktur: 20. Yüzyıl Âşık Portreleri (Kolektif Kitap) kitapları yayımlandı. 2018 yılında Martin Greve ve Wendelmoet Hamelink ile Diversity and Contact among Singer-Poet Traditions in Eastern Anatolia (Ergon Verlag) ve 2020 yılında Martin Greve ve Raoul Motika ile Aesthetic and Performative Dimensions of Alevi Cultural Heritage (Ergon Verlag) kitaplarını derledi. Akademik çalışmalarının yanı sıra müzisyen olarak solo ve grup albümleri ile film, dizi, belgesel müziği çalışmaları hazırladı. 1997-2010 yılları arasında Kalan Müzik’te yapımlar sorumlusu olarak çalıştı. Halen İstanbul Üniversitesi, Devlet Konservatuarı, Müzikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

 

Afiş tasarımı: Orçun Güneşer
Yayın sorumlusu: Serkan Günalçin

Yorum Bırak