Yükleniyor Etkinlikler
Bu etkinlik geçti.

Tanburi Cemil Bey’in 150. doğum yıldönümünü ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda nitelikli etkinliklerle anmayı planladığımız 2021 yılının ilk Türk Müziği Akademik Çevresi Bilim-Sanat Etkinliği, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Bekir Şahin Baloğlu’nun “Tanburi Cemil Bey ve Geleneğin İcadı” başlıklı sunumuyla açılıyor. 30 Ocak 2021 Cumartesi günü saat 21:00’da gerçekleşecek etkinlik, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Togay Şenalp’in moderatörlüğünde TUMAC Youtube kanalından canlı yayınlanacak.

TUMAC Youtube canlı yayın linki için tıklayınız.

 

SUNUM HAKKINDA

Bu yılki ilk sunumumuz, doğumunun 150. sene-i devriyesini idrak ettiğimiz Tanburi Cemil Bey hakkında bir oturum ile başlıyor. Tanburi Cemil Bey bugüne değin, müziğiyle olduğu kadar devrindeki toplumsal dinamiklerin uçlarında seyreden yaşamıyla da Türk müziği çevrelerine ilham oldu ve olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl tamamlanan “Osmanlı Müzik Yaşamının Değişim Sürecinde ‘Gelenek İcadı’ ve Artistik İcra’nın Temsilcisi Olarak Tanburî Cemil Bey” başlıklı doktora tezinin de yine bu ilhamın bir ürünü olduğu şüphesiz. Cemil Bey bu çalışmada, yaşadığı devrin sosyolojik yapısı, içinde bulunduğu siyasî atmosfer, gelenekli ve geleneksiz icralardan etkilenişi ve bizzat bu yönelişlerin başlatıcısı olması gibi cihetlerden ele alınıyor. Çalışmada Cemil Bey’in talebeleri, magazin boyutunu öne çıkaran biyografları inceleniyor; önünde oluşan efsanevî anlatı küllerinin arasından onu adeta yeniden keşfeden 1950’lerin genç sazendeleri anlaşılmaya çalışılıyor ve geçmişten günümüze uzanan süreçte Cemil Bey’in sanatçıları nasıl etkilediği irdeleniyor. Sunumda bu tez, yazarı tarafından detaylarıyla anlatılacaktır.

 

Dr. Bekir Şahin Baloğlu

1985 yılında Kayseri’de doğdu. Amatör olarak bağlamayla meşgul olan babası Osman Baloğlu’ndan ilk musiki zevkini aldı. İsmail Ediz’den iki yıl meşk ettiği ud dersleriyle ciddi musiki eğitimi hayatına başladı (1996). Kayseri Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni (2003) ardından İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarını bitirdi (2008). Aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini (2014), Marmara Üniversitesi İslam Tarihi ve Sanatları alanında doktorasını tamamladı (2020). Müzik anlayışının olgunlaşmasında İsmail Ediz, Ali Atay, A. Tolga Özdemir, Mehmet Bitmez, Fahrettin Çimenli, Ş. Ünal Ensari, Mahmut Nedim Aysoy gibi isimlerle yaptığı meşkler etkili oldu. Halen müzik çalışmalarına devam etmekte, Perdesiz Bağımsız Türk Müziği Dergisi’nde güncel müzik yazıları kaleme almakta, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yapmaktadır.

 

Afiş tasarımı: Orçun Güneşer
Yayın sorumlusu: Korkutalp Bilgin

 

Yorum Bırak