Türk Müziği Akademik Çevresi (TUMAC) tarafından 150. doğum yılı münasebetiyle 7-9 Mayıs 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan Uluslararası “Üstâd-ı Cihân” Tanbûrî Cemil Bey Çevrimiçi Sempozyumu’nun programı açıklandı. Tüm oturumları TUMAC Youtube kanalından canlı yayınlanacak olan sempozyumdaki İngilizce sunumların simultane Türkçe çevirileri ise Anadolu Müzik Kültürleri Derneği YouTube kanalındantakip edilebilecek. Sempozyumun davetli konuşmacıları arasında Prof. Dr. Sureya Agayeva (Azerbaycan), Prof. Dr. Jürgen Elsner (Almanya), Prof. Dr. Mahmoud Guettat (Tunus), Prof. Dr. Ralf Martin Jäger (Almanya), Prof. Dr. Leslie Hall (Kanada), Prof. Dr. Robert Labaree (ABD), Prof. Dr. John Morgan O’Connell (İngiltere), Prof. Dr. Süleyman Uludağ (Türkiye) ve Dr. Can Akkoç yer alıyor. Sempozyum programı ve bildiri özetlerini içeren kitapçığımızı indirmek için tıklayınız.

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği, Mim Sanat Derneği ve Tanburi Cemil Bey Derneği‘nin destekleriyle gerçekleştirilen Sempozyumun programına ve organizasyonuna yönelik tüm güncel bilgilerin Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle takip edilebileceği sempozyum sitesine ulaşmak için tıklayınız.

7 Mayıs 2021 Cuma günü saat 09:00’da başlayacak olan sempozyumun açılış konuşmasını sempozyum başkanı Prof. Dr. Cenk Güray’ın (Hacettepe Üniversitesi) yapmasının ardından Prof. Ruhi Ayangil (İTÜ) başkanlığındaki açılış oturumunda sempozyumun davetli konuşmacılarından Prof. Dr. Sureya Agayeva (Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi), “On the Features of the Description of Musical Instruments in the Treatise “Behjat ul-Qulub“; Prof. Dr. Jürgen Elsner  (Almanya) “On the Universal Potential of the Maqam Principle” ve Prof. Dr. John Morgan O’Connell (Cardiff University, İngiltere) “Üstâd-ı Cihân: The Enduring Legacy of Jamīl Bē in Egyptian Music” başlıklı bildirileri ile yer alacak. Müzik kuramı, çalgıbilim, icracılık ve ilkelerine ilişkin oturumların yer aldığı sempozyumun ilk gününde davetli konuşmacılardan Dr. Can Akkoç’un (ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü) saat 18:00’daki “Türk Makam Musikisinde Perde-Seyir Yapılanması Üzerinde Arayışlar”; Prof. Dr. Ralf Martin Jäger (Almanya)’ın ise saat 18:30’daki Between East and West: Reflections on Tanbûrî Cemîl Bey’s Vision of the Path of Ottoman Art Music to Europe” başlıklı sunumu da bulunuyor.

09:00-17:30 saatleri arasında dört farklı oturumun gerçekleşeceği 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü ise saat 18:00’da Kanada Ryerson Üniversitesi’nden Prof. Dr. Leslie Hall’un “Classical Turkish Music – A Personal Perspective“; saat 18:30’da ise Prof. Dr. Mahmoud Guettat’ın (Tunus)  “Impact musical turco-tunisienne: Les Peşrev-bashârif de Tambûri Djémîl Bey (Turkish-Tunisian musical impact: The “Peşrev-bashârif” of Tambûri Djémîl Bey)” başlıklı konuşmaları yer alıyor. Sempozyumun son günü olan 9 Mayıs 2021 Pazar günü, 09:00’dan 17:00’a kadar devam edecek olan dört farklı oturumun ardından 17:30-19:00 saatleri arasında davetli konuşmacılardan Prof. Dr. Süleyman Uludağ’ın “Sema ve Musiki”;  Prof. Dr. Robert Labaree’nin (New England Conservatory, Boston-ABD) ise “The New Cemil Bey in America: a meşk with İhsan Özgen” başlıklı konuşmaları bulunuyor.  Pazar günü saat 19:00’da başlayacak olan sempozyumun kapanış oturumu ise Prof. Gülçin Yahya Kaçar’ın (Hacı Bayram Veli Üniversitesi) başkanlığında sempozyum düzenleme kurulundaki komisyon başkanlarının katılımıyla gerçekleşecek. Sempozyum boyunca saat 21:30’da Anadolu Müzik Kültürleri Derneği, Mim Sanat Derneği ve Tanburi Cemil Bey Derneği‘nin desteğiyle TUMAC Youtube kanalından Cemil Bey’in eserlerinin icralarına yönelik videoların da yayınlanması planlanıyor.