Yükleniyor Etkinlikler

Türk Müziği Akademik Çevresi’nin (TUMAC) 2024-2025 akademik yılı Güz Dönemi Bilim Sanat Etkinlikleri, Boston’daki New England Konservatuvarında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof.Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’un “Osmanlı Müziğini bir Bizans ‘Fake Book’undan Okumak” başlıklı sunumuyla başlıyor. 31 Ekim 2024 Perşembe günü saat 21:00’da (UTC+3) gerçekleşecek etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık’ın moderatörlüğünde TUMAC Youtube kanalından canlı yayınlanacak.

TUMAC Youtube canlı yayın linki için tıklayınız.

SUNUM HAKKINDA

Mehmet Ali Sanlıkol 2023 senesinin Mart ayında “Reform, Notation and Ottoman music in Early 19th Century Istanbul: EUTERPE” isimli kitabını Routledge SOAS tarafından yayınlamıştır. Sanlıkol’un kitabında Bizans notasıyla yazılmış ilk matbu Osmanlı/Türk müziği mecmuası olan Efterpi’nin tamamının kritik edisyonu ile Osmanlı/Türk makamlarını ilk kez mikrotonal değerler vererek açıklayan Ermineia isimli bir diğer mecmuanın, ve dolayısıyla izah edilen tüm makamların, çok detaylı bir değerlendirmesi yer almaktadır. Sanlıkol bu sunumda Efterpi, Ermineia ve bunlarla ilişkili benzer yayınlara dair tespitlerinin yanı sıra köçeklerin resmen yasaklanmasının bu yayınlarla olan muhtemel ilişkisi, caz müziğinde sıklıkla kullanılan ‘lead sheet’ ve ‘fake book’ formatlarının Osmanlı/Türk müziği bağlamında ele alınması, usuller ile vezin mefhumu arasındaki ilişki ve bunun caz müziği ile belli başlı birkaç açıdan mukayese edilmesi gibi çeşitli değerlendirmelerini de paylaşacaktır.

 

Prof.Dr. Mehmet Ali Sanlıkol

2015 ve 2024 senelerinde Grammy müzik ödüllerinde finalist olan Mehmet Ali Sanlıkol (D.M.A.), 1997’de Berklee College of Music’te lisans derecesini Caz Kompozisyon ve Film Müziği branşlarında tamamladı. 2000’de New England Konservatuarı’nda master derecesini Caz Kompozisyon branşında tamamlayan Sanlıkol, aynı okulda doktora derecesini Kompozisyon branşında yaparken ağırlıklı olarak klasik Osmanlı/Türk müziği ve etnomüzikoloji üzerine çalışıp 2004 senesinde mezun oldu. 2013-15 seneleri arasında ise Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nde Prof. Cemal Kafadar ile doktora sonrası araştırmalar yaptı. Sanlıkol şu an Boston’da New England Konservatuvarı’nda profesör olarak vazife yapmaktadır ve besteci/icracı olarak beraber çalıştığı isim ve topluluklar arasında Dave Liebman, Bob Brookmeyer, Billy Cobham, Antonio Sanchez, Anat Cohen, Ingrid Jensen, Tiger Okoshi, Miguel Zenón, John Patitucci, Gil Goldstein, Esperanza Spalding, The Boston Camerata, The Boston Cello Quartet, A Far Cry string orchestra, American Composers Orchestra, Okay Temiz, Erkan Oğur ve Birol Yayla bulunmaktadır. Kendisi aynı zamanda New England Konservatuvarı bünyesindeki Intercultural Institute’ün direktörlüğünü, Bursa’daki Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’nin proje yönetmenliğini ve Boston’da Robert Labaree ve Serap Kantarcı Sanlıkol ile birlikte kurduğu DÜNYA ismindeki kültür/sanat vakfının da başkanlığını yürütmektedir.

 

Afiş tasarımı: Orçun Güneşer

Yorum Bırak

Takvim altyapısı: The Events Calendar