This event has passed.
TUMAC BSE No.13: “Râst Kâr-ı Müşterek” – Prof. Ruhi Ayangil
25 Temmuz 2020 / 21:00 - 22:30
Türk Müziği Akademik Çevresi Bilim-Sanat Etkinlikleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Müzikoloji ve Müzik Teorisi doktora programı öğretim üyesi Prof. Ruhi Ayangil‘in “Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi ve Reis Mahmud Efendi’nin Birlikte Besteledikleri Bir Başyapıt: Rast Kâr-ı Müşterek” başlıklı sunumuyla devam ediyor. 25 Temmuz 2020 Cumartesi günü saat 21:00’da Türkiye Tarihi Evleri Koruma Derneği TÜRKEV’in katkılarıyla gerçekleşecek etkinlik, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzik Bilimleri Bölümleri Müzik Teorileri Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cenk Güray’ın moderatörlüğünde TUMAC Youtube kanalından canlı yayınlanacak.
TUMAC Youtube canlı yayın linki için tıklayınız.
SUNUM HAKKINDA
19. Yüzyıl makam müziğinin büyük bestekârı Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi’nin makam dağarına kazandırdığı eserleri, gerçekleştirdiği terkipler, kullandığı makamlar ve formlar itibarıyla oldukça kabarık bir yekûn tutmaktadır.
Dede Efendi’nin çeşitli form ve makamlardaki eserlerini, meşk geleneği yoluyla günümüze intikal ettirmede, O’nun bestekâr olarak şöhret bulmuş öğrencilerinin rolü büyüktür. Diğer yandan bu eserlerin günümüze ulaşmasında İstanbul Konservatuarı’nda Raûf Yektâ Bey başkanlığındaki Tesbit ve Tasnif Heyeti’nin de önemli hizmetleri bulunmaktadır.
Makam müziği bestekârlığında birçok ilke imza atmış olan Dede Efendi’nin Reis Mahmud Efendi ile birliklte besteledikleri bir başyapıt olan Rast makamındaki “Kâr-ı Müşterek” , birlikte eser besteleme mesaisinin ilk örnekleri arasındadır. Bu eser, Tesbit – Tasnif Heyeti üyeleri ve Heyet Reisi Raûf Yektâ Bey’in çalışması sonucunda kaybolmaktan/unutulmaktan kurtulmuştur.
Çok fazla seslendirilmeyen, ancak mûsikîmizin başyapıtları arasında yer alan “Kâr-ı Müşterek”in makam, form, usûl, güfte ve kompozisyon özellikleri ile tanıtımı, bu seminerin başlıca konusunu oluşturmaktadır.
Prof. Ruhi Ayangil
Ayangil Türk Müziği Orkestra ve Korosu kurucusu, orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, makam müziği bestecisi, eğitimci. 1997 – 2011 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi (STF) Kurucu öğretim üyesi, STF Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Başkanı, YTÜ Vedat Kosal Müzik Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Kurucu Müdürü ve YTÜ-STF Dekanı olarak görev yaptı. Ulusal – uluslararası sayısız konser, bilimsel çalışma ve CD kayıtları gerçekleştirmiş, çalışmaları birçok ödülle takdir olunmuş Ayangil hâlen, İTÜ Müzikoloji ve Müzik Teorisi doktora programı öğretim üyesi, Kaiser Wilhelm Üniversitesi CMO (Münster) Bilim Danışma Kurulu Üyesi ve Mimsanat Derneği SES Projesi uzman eğitmeni olarak bilimsel ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmektedir.
Afiş tasarımı: Orçun Güneşer
Yayın sorumlusu: Korkutalp Bilgin
Yorum Bırak