TUMAC BSE No.1 Medya Arşivi

Yazar: |2019-03-24T21:35:00+03:0020 Mart, 2019|Etkinlikler|

“TUMAC Bilim Sanat Etkinlikleri” serisinin ilkine ait medya arşivi yayınlandı. Arşiv, Youtube TUMAC kanalında etkinliğin video kaydını, Soundcloud TUMAC kanalı ve Spotify podcast kanalı üzerinden de ses kaydını içeriyor. Ayrıca etkinliklere ait fotoğraf galerisine yine bu arşivden ulaşılabiliyor. Türk Müziği Akademik Çevresi'nin düzenlediği tüm etkinliklere ait içeriklere (video-ses kayıtları, fotoğraf galerisi) artık sitemizin Etkinlik Arşivi bölümünden ulaşabilirsiniz.

Müzikal Belleğin Asırlık İzleri: Selanik Şehrinde Bir Şark Kahvesi (Kafeneion to Anatolikon)

Yazar: |2019-03-11T17:47:11+03:0011 Mart, 2019|Güncel, İzlenimler, Musikiye Dair|

Mekan ve kültür ilişkisini inceleyen etnografik araştırmalar, farklı zaman dilimlerini/geçmişi yansıtan birçok görüngüyle karşılaşmaktadır. Bu görüngülerin anlam kazanabilmesi için araştırmacının farklı mekanlar arasında ''yolculuk'' yapması gerekir. Yaptığım bu çok mekanlı etnografik çalışma da, öngörüldüğü haliyle bir şehrin mekansal belleğinin izini sürdüğüm öznel bir seyahatti. Eski bir Osmanlı şehri Selanik'te edindiğim izlenimler, kentte geleneksel kahvehane ve eğlence kültürünün bir dönüşüm ve adaptasyon süreci geçirerek varlığını sürdürdüğü üzerine. 2017 yılında şehrin merkezinde açılan Şark Kahvesi (Kafeneion to Anatolikon) ise, geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan bu kültürel zincirin devam ettiğinin en önemli göstergesi.

Seçkiler (2019, Mart)

Yazar: |2019-03-20T00:38:47+03:007 Mart, 2019|Güncel, Kitaplık|

İlkbaharın ilk seçkisinde tarihî değeri olan iki eserin incelemesini, müzik üzerine ilâhiyat alanında yapılmış bir çalışmayı, bir yaşam öyküsünü ve müzik-matematik ilişkisi ekseninde hazırlanmış teknik bir çalışmayı kitaplığımıza dâhil ediyoruz. Edvar geleneğinin ilk halkasının incelendiği Safiyüddin Abdülmü’min Urmevî ve Kitâbü’l-Edvârı, İslam'da müziğin hükmünün sorgulandığı İslam Açısından Müzik ve Semâ, X. yüzyılın önemli düşünce topluluğunu ve müzik hakkındaki görüşlerini inceleyen İhvân-ı Safâ’da Müzik Düşüncesi, sesleri riyâzî yöntemlerle izah eden Müzik Aritmetiği ve Ses Sistemleri, üstâdın oğlu tarafından kaleme alınan Tanbūrî Cemil’in Hayâtı bu ay meraklıların ilgisine sunuluyorlar.